Europsko inovacijsko partnerstvo u poljoprivredi (EIP-AGRI) dio je Europske strategije razvoja. Ova strategija podrazumijeva snažnu prisutnost istraživanja i inovacija. Inovacije i istraživanje provode se interaktivno kroz program Europska partnerstvo za inovacije. 

Europsko inovacijsko partnerstvo za poljoprivredu i održivost, pokrenuto je 2012. godine. Ova inicijativa imala je za cilj osnažiti konkurentnost i održivost poljoprivrednog i šumskog sektora pod parolom „postignimo više uz manju uporabu“. Također, davala je svoj doprinos postojanom i održivom opskrbom hranom, hranjivima i biomaterijalom EU poljoprivrednicima, uz održivo upravljanje prirodnim resursima. 

Za postizanje ovih ciljeva bilo je nužno povezati savjetodavnu službu, istraživačke institucije, lokalnu zajednicu, poljoprivrednike i NGO-s. Bitno je bilo premostiti jaz između znanosti i primjene u praksi- Inovacije u poljoprivredi se danas potiču iz više izvora, a dva najvažnija su kroz mjeru M 16 Partnerstvo u Programu ruralnog razvoja, kao i Program Obzor koji ima područje financiranja istraživanja u poljoprivredi.